Zarówno frytki, jak również ryba oraz kurczak w chrupiącej panierce niewątpliwie najlepiej smakują wtedy, kiedy smażone są w głębokim tłuszczu. By jednak przygotowywanie tych potraw przebiegało sprawnie, potrzebne nam będzie frytownica gastronomiczna. Jest to podstawowe wyposażenie wielu lokali, bez którego naprawdę trudno wyobrazić sobie przyrządzanie niektórych dań. Co warto wiedzieć o takim urządzeniu? Zastanowimy się nad tym w dalszej części naszego tekstu.

Frytownica gastronomiczna, której nie może zabraknąć w naszej restauracj

Frytownica gastronomiczna zapewnia nam wysokiej jakości przygotowywanie dań, o ile wybierzemy rozwiązanie profesjonalne i bezpieczne. Oczywiście w różnego rodzaju sklepach znajdziemy urządzenia o różnych pojemnościach, a także jednokomorowe czy dwukomorowe. Ponadto możemy liczyć również na nowoczesne funkcje i rozwiązania, której na przykład „zimną strefę”, czyli odpowiedni system, który zapobiega przypalaniu się resztek żywności. Oczywiście powinniśmy zwrócić uwagę na materiał, z którego urządzenia te zostały wykonane, ale w zdecydowanej większości będzie to po prostu stal nierdzewna. Frytownica gastronomiczna zatem wykonana z wysokiej jakości materiałów, posiadająca precyzyjną regulacją temperatury to urządzenie, w które niewątpliwie warto zainwestować.

Jeżeli zdarzyło nam się przygotowywać frytki w domowym zaciszu i nawet przyrządzać je na głębokim oleju, z pewnością zauważyliśmy, że nie jest to danie tak pyszne, jak to, którego możemy oczekiwać w restauracji. Urządzenie Jednak to przydaje się w większości barów i fast foodów, ale znajduje również swoje miejsce w restauracja. Tak naprawdę spotykamy ją większości lokali. Jednak to właśnie od jakości tego urządzenia będzie zależał komfort obsługi lokalu, a także i jakość przygotowywanych i serwowanych dań przy jej użyciu. Dlatego też, wybierając frytownicę gastronomiczną powinniśmy zwrócić na jej wszystkie parametry, by podczas jej użytkowania móc zapewnić gościom zadowolenie z serwowanych dań.

Na co należy zwrócić uwagę podczas wyboru takiego urządzenia?

Oczywiście bardzo istotny jest, jak już wspomnieliśmy, materiał, z którego frytownica została wykonana kropka jednak również bardzo duży wpływ zarówno na jakość, jak i smak przygotowywanych dań za pomocą tego urządzenia ma również system “zimnej strefy”. Warto wiedzieć o tym, że frytownice, które zostały wyposażone w takie rozwiązanie bywają zabezpieczone przed przepaleniem się resztek żywności, co jest niezwykle ważne. Ponadto podczas wyboru urządzenia powinniśmy zwrócić uwagę również na zakres regulacji temperatury, gdyż rozwiązanie to jest niezwykle przydatne w większej precyzji smażenia oraz pomoże nam uzyskać idealną potrawę. Jeżeli zaś chodzi o samą pracę urządzenia, duże znaczenie będzie miała tutaj jego wydajność. Podawana jest ona w kilogramach na godzinę. Oznacza to więc, że parametry będzie wskazywał na ilość produktu, jaką jesteśmy w stanie podać obróbce w określonym czasie Co więcej – warto również zwrócić uwagę na urządzenie z funkcją automatycznego filtrowania oleju, co z pewnością ułatwi nam pracę. Ogromne znaczenie ma tutaj bezpieczeństwo, gdyż jak wiadomo, pracujemy w tym urządzeniu z gorącym olejem. Zatem należy zwrócić uwagę na rozwiązania takie jak przewód zasilający, który powinien być odporny na olej i tłuszcz. Stosuje się tutaj przewody silikonowe. Ważne będzie również termostat bezpieczeństwa oraz zastosowanie nienagrzewający się uchwytów, które powinny być odporne na działanie wysokich temperatur. Frytownica gastronomiczna powinna być także wyposażona w zabezpieczenie odcinające zasilania zasilanie po demontażu głowicy grzejnej, a rozwiązanie to spotyka się głównie w nowoczesnych modelach. Ponadto bardzo istotna będzie również wytrzymałość naszego urządzenia, ale niewątpliwie powinniśmy zwrócić uwagę na takie rozwiązania, które wykonane są z wysokiej jakości stali nierdzewnej oraz wyposażone zostały wzmocnione nierdzewne grzałki. Takie rozwiązania z pewnością zagwarantuje nam zarówno dłuższą żywotność naszego sprzętu, jak i odporność na występowanie różnych czynników zewnętrznych w naszej kuchni.

Podsumowanie

Jak widać, frytownica gastronomiczna powinna pojawić się w każdym lokalu gastronomicznym, w którym zamierzamy naszych gości zadowalać pysznymi frytkami, wysokiej jakości rybą, czy kurczakiem w wyśmienite panierce. Przy wyborze urzązenia wartko z korzystać wiedzy i doświadczenia hurtowni gastronomicznej.