Smakoszy mięsa nie brakuje, a przygotowane na ich bazie potrawy potrafią stanowić istną ambrozję i ekstazę dla naszych kubków smakowych. Nie wszystkie rodzaje mięsa są jednak zdrowe, a inne – zwyczajnie mogą przyczynić się do rozwoju istniejących już schorzeń i chorób. Niezaprzeczalnym jednak faktem jest, że mięso bogate jest w ogromną ilość cennych dla naszego organizmu składników odżywczych i minerałów. O czym jednak powinniśmy pamiętać, jeżeli stoimy przed dylematem wyboru najzdrowszego mięsa?

Dziczyzna.

Dziczyzna od lat uważana jest za najzdrowszy rodzaj mięsa – wynika to przede wszystkim z faktu, że zwierzęta, jak można się domyślić, żyjące dziko, pozbawione są wszelkich antybiotyków lub sztucznie podawanych hormonów, jak i o wiele mniej narażone są na stres, który bezpośrednio wpływa na jakość mięsa. Niestety, z jakością, jak to ze wszystkim bywa, idzie również w parze wysoka cena.

Cielęcina.

Cielęcina należy do jednych z najzdrowszych rodzajów mięsa – jest nie tylko niezwykle odżywcze, lecz także bogate w białko. Cielęcina zawiera również stosunkowo niewielką ilość tłuszczu, jak i nasyconych kwasów tłuszczowych, przez co jest lekkostrawna i polecana osobom będącym na diecie.

Ryby.

Wiele osób zapomina, że rybie mięso to wciąż po prostu mięso – a przy tym, niezwykle bogate źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych i kwasów omega-3. Ryby są szczególnie polecane osobom, które borykają się z cukrzycą, znaleźć w nim możemy również ogromną ilość cennych witamin i składników, takich jak fosfor, selen, żelazo czy cynk.