Sushi to bardzo popularne na całym świecie japońskie danie, które ma całkiem sporo fanów także w Polsce. Możemy zamówić je w jednej z japońskich restauracji działających w Krakowie, kupić gotowe w supermarkecie lub zamówić prosto do domu, korzystając z usług jednej z krakowskich firm cateringowych. Wiele osób, które dopiero rozpoczynają swoją przygodę z tym japońskim przysmakiem, zadaje sobie ważne pytanie, z jakim napojem jeść sushi? Odpowiemy na nie w tym artykule!

Sushi to bardzo popularne na całym świecie japońskie danie, które ma całkiem sporo fanów także w Polsce. Możemy zamówić je w jednej z japońskich restauracji działających w Krakowie, kupić gotowe w supermarkecie lub zamówić prosto do domu, korzystając z usług jednej z krakowskich firm cateringowych. Wiele osób, które dopiero rozpoczynają swoją przygodę z tym japońskim przysmakiem, zadaje sobie ważne pytanie, z jakim napojem jeść sushi? Odpowiemy na nie w tym artykule!

Sushi z napojami alkoholowymi

Sushi jest daniem, po które najchętniej sięgamy na wyjątkowe okazje. Jego luksusowy charakter i niecodzienny smak pozwalają podkreślić powagę chwili oraz w wyjątkowy sposób celebrować ważne dla nas momenty. Nic więc dziwnego, że zestawienie sushi plus dobrej jakości alkohol jest tak popularne zarówno w Polsce, jak i w Japonii. W restauracjach sushi w Krakowie oferowane są tradycyjne japońskie trunki, które świetnie podkreślają smak potrawy oraz pozwalają wydobyć jego jeszcze większą głębię. Pierwszym i najbardziej oczywistym wyborem jest oczywiście sake – słynna japońska wódka pozyskiwana w wyniku procesu fermentacji ryżu. Sake poleca się pić tuż przed spożyciem sushi lub już po zjedzeniu tej potrawy. Najlepiej smakuje schłodzona do temperatury ok. 5 stopni lub podgrzana do ok. 55 stopni.

W Japonii do sushi chętnie serwuje się także umeshu. Jest to tradycyjna azjatycka nalewka produkowana z moreli japońskiej. Zamawiając sushi z dostawą do domu możemy zaopatrzyć się w jej międzynarodowy odpowiednik, który w sklepach jest sprzedawany pod marką Choya. Jest to lekkie wino owocowe, o słodkim smaku i morelowym aromacie, z delikatnie wyczuwalną nutką migdałów. Choya może być serwowana z lodem lub bez żadnych dodatków. Świetnie podkreśla smak nie tylko sushi, ale także większości słodkich deserów. Alternatywnym wyborem mogą być natomiast europejskie wina. Z daniami rybnymi dobrze komponują się szczególnie wytrawne i półwytrawne wina białe, w tym także te musujące.

Sushi z piwem, a może z zieloną herbatą?

Nie każdy wie, że Japończycy są także wielkimi fanami piwa. Nic więc dziwnego, że w menu restauracji serwujących sushi w Krakowie znaleźć można także tradycyjne japońskie piwa. Oprócz chmielu i słodu jęczmiennego zawierają w swoim składzie także ryż, a niekiedy również dodatek kukurydzy. Nadaje to im niepowtarzalny smak, który bardzo dobrze komponuje się z sushi. Piwa japońskie są przy tym lekkie i orzeźwiające oraz mają delikatnie ziołowy posmak. Oprócz restauracji najpopularniejsze z nich kupimy także w większych supermarketach.

Osoby, które niechętnie sięgają po alkohol, mają do wyboru jeszcze inną opcję. Świetnym napojem do sushi jest bowiem zielona herbata. Ważne, aby sięgnąć po wysokiej jakości produkt, najlepiej w wersji sypanej i zaparzyć go ściśle według instrukcji. Herbatę do sushi możemy podawać zarówno gorącą, tuż po zaparzeniu, jak i na zimno. Alternatywnym napojem bezalkoholowym dla herbaty, który świetnie sprawdzi się zwłaszcza w lecie, jest natomiast zwykła woda z cytryną – każdy z nas może ją samodzielnie przygotować w domu.

Partnerem artykułu jest Haiku Sushi – najlepsze sushi Kraków.