Smażenie jest jednym z najpopularniejszych rodzajów obróbki termicznej, jakiej poddajemy żywność podczas przygotowywania rozmaitych potraw. Wszyscy jednak najpewniej spotkaliśmy się ze zwyczajnie nieprzyjemną sytuacją, kiedy to rozgrzany olej zaczynał pryskać. Nietrudno w takim przypadku o potencjalne poparzenie, czy też trwałe zniszczenie ulubionej części garderoby, na którą to spadły trudne do usunięcia plamy po oleju.

Sól.

Sól jest nie tylko cenioną przyprawą, która dodaje smaku i charakteru przyrządzanym potrawom. Jej właściwości są o wiele bardziej wszechstronne i nie ograniczają się jedynie do samego użycia w kuchni – jednak w tym przypadku, na pomoc z pryskającym tłuszczem przychodzi nam właśnie sól. Na powierzchnie patelni wystarczy wsypać niewielką łyżeczkę soli, a następnie wlać odpowiednią ilość oleju. Sól posiada właściwości higroskopijne, jest więc w stanie wchłaniać wodę. A to właśnie woda sprawa, że w połączeniu z gorącym olejem dochodzi do swego rodzaju eksplozji i fajerwerków kulinarnych.

Zbyt wysoka temperatura.

To, że tłuszcz pryska, może być zwyczajnie spowodowane tym, że jego temperatura jest nazbyt wysoka. Należy więc odpowiednio pilnować tej kwestii i dostosować płomień. Zdarza się również, że pryskanie oleju może być wynikiem wrzucania na patelnię zbyt dużej ilości produktów – powinniśmy więc odpowiednio przygotować się przed smażeniem, wybierając większą patelnię lub wrzucając na nią produkty partiami. Zadbajmy również o to, by odpowiednio wysuszyć żywność, którą planujemy usmażyć – znajdująca się na niej wilgoć lub woda jest główną przyczyną pryskania tłuszczu.