Mąka KETO to produkt, który zapewne na stałe zagości w kuchniach osób, które są na diecie ketogenicznej. Jeżeli nie wiemy, czym jest taka mąka, warto byłoby poznać jej najważniejsze cechy oraz właściwości. Dobrze byłoby również dowiedzieć się, do czego może być ona wykorzystywana. Jak się okazuje, interesujących możliwości jest całkiem sporo. 

O mące KETO słów kilka 

Mąka KETO dostępna jest zarówno w sprzedaży stacjonarnej, jak i internetowej. Nie sposób jednak ukryć, że zdecydowanie łatwiej można zdobyć ją właśnie online. Jest ona dedykowana przede wszystkim osobom, które niemalże rezygnują z węglowodanów w swojej codziennej diecie. Najczęściej mamy do czynienia z różnymi miksami mąk KETO. W opakowaniu takiego miksu znajdziemy na przykład mąkę kokosową, która jest bogata w tłuszcze i białko. Wśród mąk polecanych osobom będącym na diecie ketogenicznej wyróżnić można także mąkę lnianą. W opakowaniu miksu znaleźć można często także mąki migdałową czy z pestek dyni. Nietrudno zgadnąć, że wymienione rodzaje mąk są bogate w witaminy oraz składniki mineralne. Wśród nich można wyróżnić chociażby witaminy A oraz E, a także magnez, cynk czy żelazo. Charakterystyczne dla wyrobów z wymienionych wyżej mąk jest to, iż nie podnoszą one gwałtownie poziomu glukozy w naszej krwi. Możemy więc liczyć na to, że przez długi czas po ich spożyciu będziemy syci.

Do czego można wykorzystać mąkę KETO w swojej kuchni?

Mąka KETO należy do takich produktów, które można wykorzystać w swojej kuchni na wiele różnego rodzaju sposobów. Przede wszystkim, może ona posłużyć do wypieku chleba. Ten wcale nie musi bazować na klasycznej mące pszennej, która jest bogatym źródłem węglowodanów. Z mąki KETO można przyrządzić również smakowite rogale z różnego rodzaju nadzieniami. Nic nie stoi na przeszkodzie temu, aby na jej bazie przygotować także słodkie ciasta czy ciasteczka. Wreszcie, mąkę KETO można z powodzeniem wykorzystać do zrobienia słonego spodu do tarty lub pizzy. Możliwości jest więc całe mnóstwo. Trzeba jednak mieć na uwadze to, że miks mąk KETO ma zupełnie inne właściwości niż biała mąka pszenna. Przygotowywanie wypieków na jego bazie może więc nastręczać pewnych trudności, zwłaszcza na początku. Trening czyni jednak mistrza w każdej dziedzinie. Nie należy więc się poddawać. Dobrym pomysłem może okazać się korzystanie z inspiracji i przepisów zamieszczanych na przykład na blogach. Sporo ludzi będących na diecie ketogenicznej dzieli się również swoimi wskazówkami dotyczącymi wypieków w mediach społecznościowych.