Odchudzanie potrafi być niezwykle uciążliwym i długotrwałym procesem. Przybranie dodatkowych kilogramów to stosunkowo proste zadanie, niestety – w drugą stronę jest zupełnie inaczej. Niejednokrotnie zmuszeni jesteśmy do ogromnych wyrzeczeń i stosowania restrykcyjnych wręcz diet. Podczas odchudzania – zazwyczaj – zapomnieć możemy o swoich ulubionych przekąskach. A jak to jest z warzywami i owocami? Które możemy bez większych zmartwień jeść, będąc na diecie?
Dieta.
Warzywa i owoce, podczas diety odchudzającej, są wręcz polecane przez wszystkich dietetyków. Nic dziwnego – większość z nich jest nie tylko małokaloryczna, lecz także zawiera wiele cennych dla naszego organizmu witamin i minerałów. Ponadto niektóre z nich potrafią wręcz przyspieszyć nasz metabolizm – takie właściwości ma, między innymi, na przykład grejpfrut, ananas i cytrusy. Nie oznacza to jednak, że podczas odchudzania możemy zajadać się nimi bez żadnych ograniczeń – również i w przypadku warzyw oraz owoców musimy uważać na pewne pułapki.
Warzywa i owoce – jakie jeść, a których unikać?
Będąc na diecie, powinniśmy – przede wszystkim – uważać na sposób ich przyrządzania. Niektóre warzywa po obróbce termicznej mogą zyskać na kaloryczności i indeksie glikemicznym – tak się dzieje, między innymi, w przypadku ziemniaków, marchewki czy rzepy. Szczególnie polecane są warzywa strączkowe oraz zielone, takie jak jarmuż czy szpinak. Jeżeli zaś o owoce chodzi – ogromny wpływ na odchudzanie mieć będą grejpfruty, ananasy, papaje i inne cytrusy. Szczególnie zaleca się wzbogacić naszą dietę o jabłka o gruszki, które posiadają znaczne ilości błonnika. Należy mieć na uwadze, że owoce cechują się większym indeksem glikemicznym, jeżeli porównać je do warzyw – w szczególności powinniśmy ograniczyć ilość spożywanych bananów i winogron.