Podróżowanie wiąże się nie tylko z odkrywaniem nowych miejsc, ale również smaków. A te potrafią zaskakiwać – w pozytywny, lub negatywny sposób. Tradycje w różnych kuchniach świata są odmienne, to, co dla nas może wydawać się zwyczajnie odrażające, w innym miejscu na świecie stanowi ogromny przysmak.

Surströmming

Jest to potrawa wywodząca się z tradycyjnej kuchni szwedzkiej. Nazwę Surströmming można dosłownie przetłumaczyć na nasz język jako kwaśny śledź. I tym w rzeczywistości jest ta potrawa – sfermentowanymi śledziami. Swego czasu w internecie pojawiała się ogromna ilość śmiałków, którzy postanowili podjąć się skosztowania tego przysmaku – jak się okazało, w wielu przypadkach było to niemożliwe do spełnienia wyzwanie. Nic dziwnego, zapach wydobywający się z otwartej puszki zawierającej ten przysmak można dosłownie porównać do zapachu wydzielanego przez martwą, zgniłą rybę.

Kogucie grzebienie.

Nie jest to żadna, zwyczajnie fantazyjna nazwa dla ciastek o kształcie kogucich grzebieni – są to rzeczywiste, kogucie grzebienie. Potrawa ta najczęściej spotykana jest na terenie Hiszpanii, czy Polski. Sposoby jej przyrządzania są różnego, niektóre opiewają na podawanie takich przysmaków w rozmaitych sosach, a czasami koguci grzbiet podawany jest bez żadnych dodatków. Jest to potrawa dosyć tłusta i galaretowata – tak też zresztą smakuje.