Garnek oraz patelnia to obowiązkowe elementy wyposażenia każdej kuchni. Są na tyle uniwersalne, że można w nich przygotowywać ogromną ilość najróżniejszych potraw. Wybór odpowiedniego garnka oraz patelni nie jest wcale tak prostym zadaniem, a przy zakupie należy zwrócić uwagę na jakość wykonania, która przekładać się będzie nie tylko na żywotność naczynia, lecz także na to, jak smakować będą przyrządzane potrawy.

Naczynia do własnych potrzeb.

Przy wyborze odpowiedniego garnka oraz patelni powinniśmy kierować się przede wszystkim własnymi potrzebami – im częściej i więcej gotujemy, tym takie naczynie powinno służyć jak najdłużej, a przy tym musi cechować się odpowiednim rozmiarem. Jeżeli przygotowujemy wiele potraw dla całej rodziny, warto zaopatrzyć się w większe naczynia, co pozwoli nam jednocześnie przygotować o wiele większe porcje. Pamiętajmy także o tym, że garnki mogą służyć jednakowo do gotowania, smażenia, gotowania na parze czy nawet pieczenia. Dobrym pomysłem będzie więc zaopatrzenie się w przynajmniej kilka naczyń.

Z jakich materiałów powinny być wykonane?

To, z jakiego materiału zostały wykonane poszczególne patelnie oraz garnki bezpośrednio przekłada się na jakość przygotowywanych potraw, a nawet na nasze zdrowie. Szczególnie należy zwracać uwagę na to, czy zakupione garnki posiadają atest Państwowego Zakładu Higieny. Unikajmy naczyń, które wykonane zostały z materiałów zawierających ołów, kadm czy niskiej jakości teflon. Zdecydowanie lepiej postawić jest na sprawdzonych producentów, aniżeli kierować się ewentualną promocją całkowicie nieznanej firmy.