Dieta i nawyki żywieniowe wpływają na wiele aspektów naszego codziennego życia. Szczególnie zauważalne jest to nie tylko w przypadku samego stanu zdrowotnego, lecz także zewnętrznego wyglądu. Spożywane pokarmy mogą, w sposób negatywny, lub wręcz przeciwnie – oddziaływać na naszą cerę, paznokcie, skórę czy właśnie włosy. Jeżeli chcesz cieszyć się zdrowymi i mocnymi włosami, podpowiemy, jakie produkty spożywcze powinny zniknąć z Twojego menu.

Cukier.

Cukier występuje w niemal wszystkich produktach czy napojach, trudno jest więc całkowicie wyeliminować go z naszej codziennej diety, co nie oznacza, że nie jest to niemożliwe. Przyczynia się on nie tylko do rozwoju poważnych chorób, takich jak insulinooporność, a w konsekwencji – cukrzyca, lecz także negatywnie wpływa na włosy. Ponadto – wysoki poziom insuliny w bezpośredni sposób zaostrza objawy takich schorzeń, jak łysienie androgenowe.

Jedzenie smażone na głębokim tłuszczu.

Niemal każdy lubi sobie zwyczajnie pochrupać, toteż takie potrawy, jak frytki czy smażone na głębokim tłuszczu mięso – cieszy się popularnością wśród wielu osób. Niestety, taki rodzaj obróbki termicznej pożywienia sprzyjać może gromadzeniu się w organizmie szkodliwego cholesterolu, jak i sprawiać, że ucierpią na tym nasze mieszki włosowe.

Alkohol.

O negatywnych skutkach spożywania alkoholu mówi się głośno i często. O ile przyjmowany z rozsądkiem nie wyrządzi nam większych szkód, tak jeżeli będziemy częściej sięgać po wysokoprocentowe trunki – w bezpośrednim stopniu ucierpi na tym nasza wątroba, co z kolei przekłada się na zaburzenia gospodarki hormonalnej, co w konsekwencji wpłynie na stan i kondycję włosów. Ponadto – częste picie alkoholu sprawia, że z naszego organizmu wypłukiwane są cenne minerały i witaminy, których brak uniemożliwi prawidłowy rozwój mieszków włosowych.