Mikrofalówka jest znanym od wielu lat cenionym i przydatnym wynalazkiem, który ułatwia życie wielu ludzi. W dobie swego rodzaju wyścigu szczurów, nadmiaru obowiązków czy pracy – przyrządzanie świeżych posiłków jest nie tylko utrudnione, co zwyczajnie często wręcz niemożliwe. Ratujemy się więc gotowymi produktami, które wystarczy jedynie podgrzać w mikrofalówce – należy jednak wiedzieć, że niektórych produktów spożywczych zwyczajnie nie powinniśmy poddawać tego rodzaju obróbce termicznej, bo może nas spotkać nieprzyjemna, lub nawet niebezpieczna niespodzianka.

Owoce.

Nie wiemy, z jakiego dokładnie powodu ktoś chciałby podgrzać w mikrofalówce owoce, jeżeli jednak ktokolwiek wpadnie na taki pomysł, może spodziewać się ogromnego bałaganu. Bez względu na to, czy byłoby to jabłko, czereśnie czy winogrona – podgrzanie ich w mikrofalówce doprowadzi do brawurowej eksplozji, której finałem będzie wielogodzinne i żmudne sprzątanie.

Folia aluminiowa.

Zakupiony na mieście fast food, szczególnie jeżeli wydawany jest na wynos, zazwyczaj zapakowany zostaje w aluminiową folię. Niejednokrotnie zdarza się, że tego rodzaju jedzenie często kupujemy na zapas – w ten sposób na drugi dzień, po podgrzaniu, możemy zjeść syty i ciepły posiłek. Jeżeli jednak zamierzamy podgrzewać takie jedzenie wraz z folią aluminiową, konsekwencje mogą być wręcz katastrofalne i potencjalnie niebezpieczne. Wskutek działania fal emitowanych przez mikrofalę, taka folia aluminiowa może się nawet zapalić. To samo tyczy się jakichkolwiek innych metalowych przedmiotów, takich jak łyżki czy widelec.