Trudno znaleźć osobę, która nie przepada za cytrusami. Są niezwykle soczyste, smaczne i orzeźwiające. W dodatku dostarczają sporo witamin i soli mineralnych. Jeśli chcemy zachować zdrowie i urodę, zajadajmy się nimi! Dziś mamy dla was 4 świetne przepisy na dania z wykorzystaniem tych owoców.

Salsa z pomarańczami i ogórkiem

W naczyniu połącz 2 łyżki oliwy, 2 łyżki soku z limonki, 1 łyżeczkę miodu oraz 1 łyżkę startego, świeżego imbiru. Dodaj 1 paprykę jalapeño i 2 dymki (obie drobno posiekane). Pokrój pół ogórka w kostkę i rozdziel na cząstki małe pomarańcze – dodaj je do reszty składników. Serwuj z grillowaną bądź pieczoną białą rybą.

Tosty z pomarańczą, ricottą i miodem

Dwie obrane i pokrojone na plastry pomarańcze umieść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Każdy plaster skrop kilkoma kroplami miodu i wstaw do pieca na 4-8 minut, wyjmij je, gdy zaczną czernieć. Na 4 podpieczonych tostach rozsmaruj w sumie pół szklanki ricotty. Połóż na nich plastry cytrusa, posyp gruboziarnistą solą morską, tłuczonym pieprzem i startą skórką z cytryny.

Słodko-gorzki i wstrząśnięty

Pokrój pomarańczę w plasterki i wrzuć je na grilla albo na patelnię grillową – powinny solidnie sczernieć. Jeden plasterek włóż do szejkera i dodaj 20 ml słodkiego wermutu, przemieszaj łyżką. Dolej jeszcze 20 ml campari, 20 ml ginu i całość uzupełnij o poruszony lód, energicznie wstrząsaj. Przelej do szklanki z lodem, dopełnij wodą gazowaną bądź musującym winem, zamieszaj i połóż plasterek cytrusa z grilla.

Ten orzeźwiający krem cytrynowy wypełni smakiem każde ciasto. Szybki i prosty w wykonaniu

Klementynki z gorzką czekoladą na ostro

Klementynki podziel na cząstki i zanurz je do połowy w rozpuszczonej gorzkiej czekoladzie. Potem wyłóż je na papier do pieczenia i każdą sztukę posyp odrobiną chili, gruboziarnistą solą morską i zmielonym cynamonem. Wstaw do chłodziarki.