Magda Gessler stworzyła wiele smacznych receptur. Poniżej zdradzamy jej patent na obłędne gołąbki, które wprost rozpływają się w ustach. Aby potrawa miała specyficzny i głęboki smak, dodaj do niej co najmniej jedną łyżkę majeranku.

Gołąbki to popularne danie, które w każdym domu robi się nieco inaczej. Magda Gessler opracowała przepis na łatwe i szybkie gołąbki, których zrobienie nie pochłonie całego dnia. Sporą zaletą są także same składniki, które można znaleźć w każdym sklepie spożywczym i kupić za nieduże pieniądze. Dlatego też przyrządzenie przyzwoitego objętościowo obiadu, który zaspokoi głód i odżywi wszystkich domowników, nie będzie żadnym problemem.

Gołąbki według przepisu Magdy Gessler

Składniki:
700 g mielonej wieprzowiny
600 g przecieru pomidorowego
100 g ryżu
1 jajko
1 biała lub włoska kapusta
1 łyżeczka cukru
2 cebule
1 łyżka mąki
1,5 litra bulionu lub rosołu
1/2 łyżeczki papryki w proszku
1 łyżka majeranku
pieprz, sól

Wykonanie:

W garnku zagotowujemy wodę i wkładamy do niej główkę kapusty pozbawioną głąba i brzydkich zewnętrznych liści. Po upływie kilku minut odrywamy miękkie liście i kładziemy je na talerz. W drugim garnku gotujemy ryż do miękkości i odstawiamy do wystudzenia. Obraną cebulę siekamy w niewielką kostkę i podsmażamy na maśle. Przekładamy ją do naczynia wraz z mięsem, sproszkowaną papryką, pieprzem, tymiankiem, majerankiem i solą. Dodajemy do masy surowe jajko oraz ugotowany ryż, wyrabiamy ją starannie dłonią. Liście kapusty wypełniamy porcją nadzienia i zawijamy je w kształt gołąbka. Dno garnka wykładamy pozostałymi liśćmi kapusty i umieszczamy na nich przygotowane gołąbki. Zalewamy je przecierem pomidorowym, bulionem z domieszką mąki, doprawiamy przyprawami do smaku i gotujemy całość pod przykrywką około 45 minut. Gdy danie się zagotuje, podajemy je z ulubionymi dodatkami.

Dwa przepisy na fasolkę szparagową