Picie kawy to nieodzowny element biurowego życia. Parzy się ją przy okazji spotkań z klientami, serwuje się ją gościom firmy, ale żaden z pracowników nie wyobraża sobie bez niej dnia w pracy. To, jak podawana jest kawa w biurze, ma znaczenie zwłaszcza podczas oficjalnych spotkań, zebrań. Oto jak pić i serwować kawę w biurze, aby nie popełnić faux pas!

Jak przygotowuje się kawę w biurze?

Niestety nie wszyscy są szczęśliwcami – w niektórych biurach kawosze są skazani na korzystanie z automatów do przygotowywania ciepłych napojów. Taka kawa nie ma wiele wspólnego z małą czarną, którą można przygotować za pomocą ekspresu.

W biurach życie toczy się nie tylko przy biurku, ale też w kuchni, w pomieszczeniu socjalnym, gdzie zwykle stoi ekspres. Może to być model:

  • przelewowy – takie ekspresy powoli odchodzą do lamusa. Jednak trudno odmówić im praktyczności. Za ich pomocą można przygotować jednocześnie klika kaw i zaserwować je większej części personelu pracującego w biurze. Parzenie kawy w takim ekspresie może jednak potrwać. Wymaga to także każdorazowego umieszczenia w nim filtra, wyciągania fusów i mycia dzbanka;
  • ciśnieniowe – są one zarezerwowane nie tylko dla kawiarni – na rynku dostępne są prostsze modele, które można z powodzeniem wykorzystywać na zapleczu biura. Za ich pomocą można przygotować bardzo aromatyczną kawę, która nie będzie ustępowała tej zaparzonej przez baristę. Trzeba jednak pamiętać, że korzystanie z takiego urządzenia wymaga mielenia ziaren oraz dokładnego odmierzania ich ilości, która następnie trafi do kolby;
  • kapsułkowe – ekspres do kawy do biura powinien być łatwy w obsłudze, nie sprawiać problemów, jeśli chodzi o utrzymanie w czystości i parzyć doskonałą małą czarną. Wszystkie te wymagania spełnia model na kapsułki. Pozwala on błyskawicznie przygotować wyborny, czarny napój mimo tego, że jego obsługa jest intuicyjna. Oprócz tego takie ekspresy mają zwykle nowoczesny design, dlatego mogą znajdować się bezpośrednio w salach konferencyjnych.

Jak podaje się kawę w biurze?

Pracownicy biurowi zwykle mają swoje ulubione kubki do picia kawy i przygotowują ją tak, jak lubią. Jednak w przypadku oficjalnych spotkań, zebrań należy nieco uwagi poświęcić jej serwowaniu. W takiej sytuacji nie można zapomnieć, aby kawę podawać:

  • w odpowiednich naczyniach – jeśli gość zażyczy sobie espresso, to podaj je w najmniejszej, wcześniej ogrzanej filiżance. W większej możesz zaserwować klasyczną małą czarną. Pamiętaj, aby nigdy nie podawać kawy w kubku – chyba że gość wyraźnie sobie tego zażyczy;
  • we właściwy sposób – filiżankę z kawą podawaj zawsze na spodeczku, z łyżeczką i z prawej strony gościa. Lekko podgrzane mleko powinno znajdować się w małych dzbanuszkach. Oprócz tego warto, aby na stole znalazł się także cukier – w kostkach lub w saszetkach.

Pamiętaj też, że to, jaką małą czarną podasz, może wpłynąć na postrzeganie twojej marki, biznesu. Dlatego inwestycja w ekspres kawy do biura może mieć dobry wpływ zarówno na samopoczucie pracowników, jak i na wizerunek firmy.