Wypadanie włosów to niezwykle uciążliwe zjawisko, które negatywnie wpływa nie tylko na naszą urodę, lecz także samopoczucie. Z wypadaniem włosów i ich ogólnym osłabieniem najczęściej borykamy się jesienią oraz zimą, jednak nie tylko czynniki zewnętrzne są tu najważniejsze, bowiem pierwsze skrzypce gra tu nasza dieta i codzienne nawyki. Jeżeli borykasz się z problemem związanym z wypadaniem włosów – być może problem leży w Twojej diecie.

Przyczyny wypadania włosów.

Na samym początku warto podkreślić, że wypadanie włosów jest całkowicie naturalnym procesem – włos ma bowiem określoną długość życia. Problem pojawia się w momencie, gdy wypadanie staje się nazbyt obfite. Co więc jest przyczyną takiego stanu rzeczy? W większości przypadków wszystko sprowadza się do nieodpowiedniej diety. Bardzo prawdopodobne, że nie dostarczamy naszemu organizmowi odpowiedniej ilości składników odżywczych i minerałów. Nie bez znaczenia są tu również nasze codzienne nawyki czy stosowane używki – takie jak alkohol.

Co jeść, a czego unikać?

Do swojej diety koniecznie włączmy produkty, które bogate są w witaminę A, B oraz E. Możemy je znaleźć, między innymi, w mięsie wieprzowym, rybach, roślinach strączkowych, szpinaku, jajkach, orzechach włoskich, olejach roślinnych. Szczególnie unikajmy słodkich przekąsek – cukier jest naszym największym wrogiem. Zdecydowanie warto ograniczyć również spożywanie żywności głęboko smażonej, jasnego makaronu, białego pieczywa i ryżu. Dobrym rozwiązaniem może być rozpoczęcie suplementacji – zanim jednak zaczniemy przyjmować jakiekolwiek witaminy, w pierwszej kolejności koniecznie sprawdźmy ich poziom w naszym organizmie.