Noże kuchenne to absolutnie obowiązkowe wyposażenie każdej kuchni. Bez nich wręcz niemożliwe byłoby przygotowanie większości potraw, czy nawet zwyczajnej kanapki. Wiele osób nie przykłada większej uwagi do kupowanych noży kuchennych, więc najczęściej nie służą nam zbyt długo. Dobrze jest więc wybrać takie noże, które przede wszystkim posłużą w kuchni przez lata.

Noże ceramiczne.

Zarówno noże ceramiczne, jak i te wykonane ze stali – najczęściej nierdzewnej – mają swoje wady i zalety, o których należy pamiętać. Noże ceramiczne cechują się tym, że zachowują swoją ostrość przez o wiele dłuższy czas, niż tradycyjne noże ze stali nierdzewnej. Należy jednak mieć na uwadze, że są o wiele bardziej podatne na uszkodzenia i zwyczajnie kruche, co jest szczególnie zauważalne w przypadku noży ceramicznych z niższej półki. Nic więc dziwnego, że dobrej jakości egzemplarze najczęściej kosztują więcej.

Noże ze stali nierdzewnej.

Tego rodzaju noże są stosunkowo trwałe i odporne na wszelkiego rodzaju uszkodzenia. Nie istnieje również obawa, że taki nóż się zwyczajnie wykruszy, co może mieć miejsce w przypadku noży ceramicznych. Jak wspomnieliśmy, noże ceramiczne zachowują swoją ostrość przez dłuższy czas – w przypadku noży ze stali konieczne będzie ich regularne ostrzenie. Warto więc wyposażyć się od razu w ostrzałkę do noży.