Ostre potrawy to istny symbol wielu kuchni świata. Entuzjastów pikantnych smaków, dań i przypraw nie brakuje, a wręcz przybywa – na sklepowych półkach roi się od ostrych sosów, bez trudu znajdziemy także różne odmiany papryczek chilli, takich jak tabasco, habanero czy cayenne. Nie wszyscy jednak zdają sobie sprawę z faktu, że tego rodzaju papryczki posiadają szereg właściwości, nie tylko pod względem smakowym.

Dlaczego papryczki chilli są ostre?

Charakterystyczna pikantność papryczek chilli wynika ze znajdującej się w nich kapsaicyny, która to jest alkaloidem, a więc naturalnie występującym związkiem organicznym. Kapsaicyna w bezpośredni sposób wpływa na nasze receptory bólowe, dzięki czemu odczuwalne jest uczucie ostrości i pieczenia. W zależności od gatunku papryczki – zawartość kapsaicyny może się różnić, analogicznie jednak – im jest wyższa, tym większą ostrością cechować się będzie dana papryczka.

Zdrowotne właściwości.

Papryczki chilli, ze względu na zawartość kapsaicyny, w pozytywny sposób wpływają na nasz układ trawienny, na którym to wymusza wydzielenie większej ilości soków trawiennych. Ogromny wpływ ma także na układ krążenia, gdyż kapsaicyna wykazuje właściwości rozszerzające naczynia krwionośne organizmu. Ponadto umożliwia ona w naturalny sposób przyspieszyć metabolizm, z czego z całą pewnością ucieszą się osoby pragnące zgubić nadmiarowe kilogramy.