Awokado to egzotyczny, acz niezwykle popularny owoc na całym świecie. Występuje on w wielu gatunkach, jak i nazwach – na przykład w Polsce znany jest jako smaczliwka, chociaż częściej spotkać się możemy z mianem awokado. Popularność tego owocu nie wzięła się znikąd – stanowi nie tylko doskonały dodatek do wielu dań i sałatek, lecz także bogaty jest w liczne składniki odżywcze, w tym niezwykle cenne dla naszego organizmu jednonienasycone kwasy tłuszczowe. Paradoksalnie – awokado zawiera ogromne ilości tłuszczu, jednak jest on na tyle specyficzny, że przynosi naszemu organizmowi więcej pożytku, aniżeli szkód.

Składniki odżywcze.

Oprócz wspomnianych jednonienasyconych kwasów tłuszczowych awokado bogate jest także w wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Te pierwsze pozytywnie wpływają na układ sercowo – naczyniowy, zaś drugie stanowią idealne źródło energii. W owocu tym znajdziemy również spore ilości błonnika, kwasu foliowego, witamin z grupy A, B, C oraz E czy licznych przeciwutleniaczy. Ponadto – awokado cechuje się stosunkowo sporą wartością odżywczą.

Właściwości awokado.

Awokado wykazuje szereg prozdrowotnych właściwości – zawiera one spore ilości aminokwasów i poszczególnych enzymów, co sprawia, że owoc ten posiada właściwości przeciwzapalne. W pozytywny sposób wpływa on również na nasz układ trawienny, głównie za sprawą sporych ilości błonnika pokarmowego. Ponadto wykazano, że awokado skutecznie zmniejsza poziom cholesterolu we krwi – co równie istotne, owoc ten jest doskonałą bazą dla licznych i smakowitych smarowideł, dzięki czemu możemy skutecznie wykluczyć z naszej diety niekoniecznie zdrowe masło.