Kuchnia indyjska zachwyca niezliczoną ilością smaków, aromatów i kolorów. Wyróżnia się wykorzystywaniem wielu egzotycznych przypraw i różnorodnych warzyw. Dania różnią się w zależności od miasta czy regionu, każdy obszar może poszczycić się odrębną i lokalną kuchnią. Niektórzy uważają ją za kuchnię idealną dla wegetarian i wegan ponieważ jest w większości bezmięsna i pozwala na przygotowywanie niezwykle pomysłowych i rozmaitych potraw. Mylą się zatem wszyscy przeciwnicy diet roślinnych, którzy twierdzą, że to jedzenie monotonne – tu zdecydowanie nie ma miejsca na nudę!
Indyjskie burgery przygotujemy łatwo we własnej kuchni. Burgery kojarzone są zwykle z barami szybkiej obsługi, jednak te z poniższego przepisu są bardzo zdrowe, pełnowartościowe i smaczne. Idealny smak zapewnią warzywa oraz intensywne przyprawy. Indyjskie burgery możemy przygotować zarówno na obiad lub na kolację. Do ich przyrządzenia warto wykorzystać warzywa od ekologicznych dostawców, które zapewnią najlepszy smak. Jednym ze składników naszych burgerów będzie przyprawa garam masala, czyli kompozycja aromatycznych przypraw takich jak kmin rzymski, kolendra, goździki czy gałka muszkatołowa. Dostaniemy ją w najlepszych sklepach.

Składniki

Do przygotowania sześciu porcji burgerów będą nam potrzebne: 750 g ziemniaków, półtorej szklanki zielonego groszku, cebula, papryczka chilli, łyżeczka przyprawy garam masala, po łyżeczce kuminu, imbiru i kolendry, trzy łyżki oleju sezamowego i dodatkowo olej do smażenia.

Wykonanie

Przygotowanie burgerów zaczynamy od obrania, pokrojenia w kawałki i ugotowania ziemniaków.
Ugotowane przekładamy do miski i rozgniatamy widelcem na purée. Cebulę kroimy w kostkę, papryczkę rozdrabniamy i dodajemy do purée. Dodajemy przyprawy, groszek i olej sezamowy. Z otrzymanej masy formujemy kotlety, które następnie smażymy na rozgrzanym oleju, aż uzyskają złocisty kolor. Gotowe burgery możemy podawać z dodatkiem ryżu albo w bułce z ulubionym sosem. Smacznego!

Delikatnie i chrupiące w środku krokiety z soczewicą. Pożywne i proste w przygotowaniu