Krokiety to proste danie, które nie wymaga ogromnych zdolności od kucharza. Potrawa stanowi zarazem świetny sposób na smaczny obiad. Jeżeli chcesz przyrządzić je w wersji wege, nadziej je soczewicą. Są delikatne oraz chrupiące w środku.

Krokiety stanowią doskonały obiad dla ludzi, którzy w przeddzień usmażyli ogromną ilość naleśników i nie zdążyli ich zjeść. Wystarczy umieścić w nich farsz, obtoczyć w panierce, usmażyć i cieszyć się ich smakiem. Nadzienie składa się z czerwonej soczewicy, grzybów i cebuli, przez co jest mocno aromatyczne.

Krokiety z soczewicą – prosty przepis

Składniki:
Naleśniki:
1,5 szklanki mleka
3 szklanki mąki
sól
1 jajko
olej
Farsz:
garść suszonych grzybów
3 szklanki czerwonej soczewicy
2 łyżki masła
1 cebula
pieprz
sól

Wykonanie:

Miksujemy wszystkie składniki na ciasto na gładką masę przy użyciu blendera bądź miksera. Przykrywamy je i odstawiamy na pół godziny. Grzyby zalewamy wrzącą wodą i także odstawiamy. Soczewicę płuczemy i gotujemy w osolonej wodzie, aż zmięknie. Cebulę siekamy i szklimy na maśle. Przekładamy do niej pokrojone grzyby, doprawiamy i smażymy przez kwadrans. Smażymy naleśniki na rozgrzanej patelni, potem napełniamy je farszem i zawijamy brzegi. Krokiety obtaczany w jajku i bułce tartej, a następnie smażymy na rozgrzanym oleju z każdej strony, aż będą miały złocisty kolor. Serwujemy na gorąco. Smacznego.

Burgery indyjskie