Fasolkę szparagową podajemy głównie jako dodatek do obiadu, wówczas do jej przygotowania wykorzystujemy bułkę tartą. Jest to warzywo smaczne i bardzo zdrowe, jednak istnieje zdecydowanie więcej sposobów na pyszne dania z wykorzystaniem fasolki. Świetnym pomysłem będzie przyrządzenie jej z apetycznym sosem – fasolka na talerzu będzie wyglądać bardzo apetycznie i znakomicie smakować. Również dodatek innych warzyw sprawi, że nasze danie będzie prawdziwą witaminową "bombą". Tak przyrządzoną fasolkę możemy zjeść jako dodatek albo główne danie.
Pierwszy przepis to pomysł na fasolkę szparagową z sosem pomidorowym – z pewnością ta receptura przywodzi nam na myśl kuchnię włoską, gdzie pomidory stanowią jeden z głównych składników.
Drugi pomysł na fasolkę to podanie jej z sosem śmietanowym – będzie niezwykle delikatna i pożywna.

Fasolka w sosie pomidorowym

Do przygotowania dwóch porcji tego dania będą nam potrzebne: pół kilograma fasolki szparagowej, cztery duże pomidory, dwa ząbki czosnku, cebula, dwie łyżki oleju, łyżeczka cukru, szczypta cynamonu, oliwki, sól i pieprz.

Przygotowujemy warzywa: sparzone pomidory obieramy ze skórki i siekamy, cebulę również siekamy, a czosnek przeciskamy przez praskę. Na rozgrzanej olejem patelni szklimy cebulę, dodajemy czosnek, pomidory i umytą fasolkę, wsypujemy cukier, cynamon, sól i pieprz. Całość dusimy przez dziesięć do dwunastu minut. Danie podajemy z pokrojonymi oliwkami.

Fasolka w sosie śmietanowym

Do przygotowania czterech porcji tego dania potrzebujemy: 600 g fasolki szparagowej, łyżeczkę cukru, łyżkę masła, dwa ząbki czosnku, cebulę, 200 ml śmietany 30%, kostkę rosołową i trochę soli.

Gołąbki bez tego dodatku nie byłyby tak smaczne i aromatyczne. Przepis Magdy Gessler

Fasolkę oczyszczamy, myjemy, wrzucamy do wrzącej posolonej wody z odrobiną cukru i gotujemy przez kwadrans. Po tym czasie dokładnie odsączamy. Na rozgrzaną masłem patelnię wrzucamy cebulę i pokrojony w plasterki czosnek, podsmażamy. Wlewamy śmietankę i gotujemy przez pięć minut. Doprawiamy do smaku kostką rosołową. Do powstałego sosu dodajemy fasolkę i całość podgrzewamy. Smacznego!